UYARI

UYARI
Türk Ceza Kanununun 226. maddesi uyarınca 18 yaşından küçüklerin bu siteyi gezmeleri Yasaktır. 18 yaşından küçük iseniz derhal siteyi terkedin 18 yaşından küçük olan kişilerin bu siteye girmesini önlemek için, internet ortamında veya bilgisayar satış mağazalarında satışı gerçekleşen “AİLE KORUMA PROGRAMI” satın alabilir ve bilgisayarınıza bu programı kurarak, sitemize girişi engelleyebilirsiniz.

GÖĞÜS ANATOMİSİ,BAKIMI NEDİR ?

Göğsün Anatomisi


Memeler göğüste pektoral kaslar üzerinde bulunan, göğüs duvarına fibroz uzantılar (Cooper’s ligamanları) ile bağlanmış, içinde süt bezleri, yağ ve bağ dokusu bulunan bir oluşumdur. Memelerin kendisi hiç kas dokusu içermez ve dolayısı ile eksersiz yapılarak memeler geliştirilemez. Memede süt bezlerini bir yağ tabakası kaplar ve memenin kas tarafına doğru dağılır. Bu yağ dokusu memeye yumuşak ve akıcı bir şekil verir. Meme yağı özel hormonlarla uyarıldığında süt yapma kapasitesine sahip süt bezlerinin yanında kan damarları, sütü bezlerden meme başına nakleden süt kanalları ve memeye his veren sinirlerden oluşur. Bu sinirler adale tabakası arasından meme başına doğru giderler ve bilhassa meme başı ve etrafındaki renkli bölümde (areola) daha da hassas duruma gelirler. Bu da kadın memesinde cinsel hassasiyetin var oluş sebebidir. Memeler değişik sertlikteki dokulardan oluştuğundan tamamen düz bir satıha sahip olmayıp yumrulu hissedilirler. 

Gogus

Gogus

Bu muntazam olmayış bilhassa zayıf ve küçük memeli kadınlarda ve memeyi yumuşatacak çok az yağ dokusu bulunduğu zaman daha da belirginleşir. Menopozdan sonra adet değişiklikleri ve hormonal uyarının düşmesi sonucu memede bezlerinin azalması bu durumu değiştirebilir ve göğüs dokusu yumuşar. Menopozdan sonra da estrojen hormonların kullanılması memede yumrululuğun devam etmesine neden olabilir. Memede süt bezleri meme başı tabanına toplayıcı kanallar yolu ile boşalırlar. Bu kanallar meme başında toplanarak dışarıya açılır. Bunlar bir taraftan süt kanalları olarak görev yaparken diğer taraftan da ekseriyetle meme problemlerinin kaynağı olabilirler. Meme üzerinde bir çıkıntı şeklinde olan meme başı bezelerden salgılanan ana sütünün beslenme sırasında bebekler tarafından emilmesini sağlar. Kadınlar arasında meme başları şekillerinde belirgin değişiklikler olabilir. Bazılarında meme başları hep sertleşmiş haldedir. Bazılarında ise soğuk ile uyarılınca, fiziksel temas veya cinsel aktivite ile sertleşir. Bazı kadınlarda ise içe dönük meme başları vardır.
Meme başının etrafında areola denilen hafifçe yüksek ve koyu renkli yuvarlak bir alan vardır. Meme başı ve areolada bu bölgelere sert bir kıvam veren özel kas lifleri mevcuttur. Areola da ayrıca Montgomery bezleri vardır ve bunlar areola yüzeyinde küçük, cilt seviyesinden yükselmiş kabarcıklar halinde görülürler. Bunların salgıları areola’nın kayganlığını sağlar ki bu normal bir durumdur.
Memenin altında kol hareketlerinden sorumlu pektoralis majör adı verilen büyük bir kas vardır. Meme bu kas üzerinde oturur. Pektoralis majör adalesi göğüs duvarından başlangıcını alarak meme altına doğru uzanır ve kolun yukarı bölümüne bağlanır. Ayrıca kol ve göğüsün birleştiği yerde aksilla kıvrımı meydana getirir. Aksilla (koltuk altı) bu kıvrımın arasındaki çöküntü alanıdır.
Her kadının memesi değişik şekildedir. Bireysel meme görünümü kadının meme dokusu ve memedeki yağ miktarı, kadının yaşı, gebelik ve emzirme durumları, genetik nedenler, meme derisinin kalitesi ve esnekliği ve hormonların etkisine göre değişkenlik gösterir..

Göğüs Hakkında

Doğrular


  • Memeler 10 yaşında büyümeye başlar ve 20’ li yaşlara kadar büyümeye devam eder.
  • Memeler batı kültüründe fazla cinsiyetleştirilmiştir ve kızların fiziksel güzellik tanımlanmasında çok büyük rol oynar.
  • Memelerin fizyolojik amacı bebekleri beslemektir.
  • Çocuk sahibi olmak kadınlarda memelerde kalıcı değişiklikler meydana getirir.Pek çok kadında memeler hamilelikten sonra büyür fakat sertlikleri azalır.
  • Adet sırasında memeler rahatsızlık hassaslık hatta deride gerilme izleri bırakan şekilde hızla gelişme gösterir.
  • Büyük memeler bir kişiyi daha kadınsı ( feminen ), daha seksi yapmaz
  • Çok büyük memeler sırt ağrısına ve bozuk vücut duruşuna neden olabilir.
  • Sütyenler sadece bir iç çamaşırı değildir. Memelerin desteklenmesi ve bilhassa spor yaparken meme dokusunun incelmesinin önlenmesi yönünden çok gereklidir.
  • Meme kanseri 10'lu yaşlardaki genç kızlarda çok nadir görülür. Fakat memelerin içindeki yumrular, sertlikler ve gayri muntazamlıklar yönünden, adet görmeye başladıktan sonra her yaşta kontrol edilmelidir. Bilhassa ailesinde meme kanseri geçmişi olan kadınlar için düzenli kontrol daha da önem taşır.
  • Bütün memeler büyüklüğü ne olursa olsun veya erkekler ne derse desin güzeldir.

Yanlışlar


  • Bir kadının kendine güveni memelerinin büyüklüğüne bağlıdır.
  • Kadınlar memelerinin büyüklüğü ile ilgili değildir.
  • Spor sütyenleri hakikatte gerekli değildir.
  • Büyük memeler kadının seks ile daha fazla ilgili olduğunu gösterir.
  • Küçük memeli kadınlar başarılı bir şekilde emziremezler.
  • Bütün kadınlar memelerinin okşanmasından hoşlanırlar.
  • Kadınlar her zaman aynı büyüklükte iki memeye sahiptir.
  • Meme başı etrafında kıl bulunması kadının anormal olduğunu gösterir.
  • Büyük memeli kadınlar daha fazla doğurgandır.

Göğüs Güzelliğiniz için İpuçları

  • Hizli kilo alıp vermemeye özen gösterin.
  • Spor yaparken hemen her zaman sporcu sütyeni kullanın.
  • Vücudunuzun duruşuna dikkat edin.
  • Spor yapın
  • Göğüs kafesini geliştiren hareketler yapmayı ihmal etmeyin.
  • Göğüs masajı yapmayi hiç ihmal etmeyin.

Göğsün Gelişimi

Memelerin büyümesi adet görme başlangıcına ( puberte ) kadar görünür olmasına rağmen, memenin gelişmeye başlaması çok daha erkendir ve döllenmeden birkaç hafta sonra embrio içinde olur. İlginç olarak en erken dönemlerde erkek ve kadın fetuslarında bu gelişme birbirinin benzeridir. Doğru ve gerekli hormanal durumlar sağlanabilirse erkeklerde de tam olarak fonksiyon gören memeler gelişebilir.
Doğumdan sonra meme gelişmesinin iki şekli vardır:

Birincisi adet görmenin başlaması sırasında ( puberte ) estrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması ile olur.

Gogus

İkincisi ise gebelik ve takip eden emzirme sırasında süt üreten lobüllerin çok büyümesi ile olur. Eğer puberte baskıya alınırsa veya kadının çocuğu olmazsa memeler tam olarak gelişip büyüyemez. Meme gelişmesinin ilk evresi döllenmeden altı hafta sonra embrioyo’da meme kalınlaşması veya süt hattı denilen deride kalınlaşma başlar. Fetus altı aylık olduğu zaman bu koltukaltından kasığa doğru uzanır. Fakat kısa zaman sonra küçülerek geri döner ve göğüsün her iki üst tarafında iki meme tomurcuğu bırakır. Bazen gelişmemiş memeler oluşabilir ve erişkin hayata kadar devam eden birden fazla meme ve meme başı gelişmesi görülebilir. Bu meme tomurcukları süt çizgisi ile birlikte kaybolabilir ve doğumdan itibaren meme başları mevcut olmayabilir. Erkek ve kız fetuslerde fetus 6 aylık olana kadar süt çizgisi aynı olduğundan bu gelişme her ikisinde de aynı olabilir. Kız fetus yaklaşık 6 aylık olduğu zaman 15–20 sert hücre kolonu meme tomurcuklarından içeri doğru büyür. Her kolon kendisinin ayrı meme başlarına giden kanalı ile ter ve vücut dışına salgı yapan ( eksokrin )beze dönüşür.

Gogus


Ana rahminde gelişmenin 8’inci ayında bu kolonların içleri boşalır ve doğumda bir meme başı ile gelişmemiş süt kanalı sistemi ortaya çıkar. Bundan sonra adet görme dönemine kadar hiç gelişme olmaz. Meme gelişmesinin ilk dış belirtisi 10–11 yaşları sırasında başlar. Bazen 14 yaşına kadar gecikebilir. Yumurtalıklar östrojen hormonu salgılamaya başlar ve bu bağ dokuntusunda yağ birikmesine neden olarak memelerin büyümesini sağlar. Kanal sistemi de gelişmeye başlar fakat bu sadece kanalların sonunda hücresel toplantılar yapacak kadardır. Bilindiği kadarı ile süt üretme ve salgılama mekanizması hamileliğe kadar gelişmemektedir. Memelerin puberteden birkaç yıl sonra tam büyümüş görülmesine rağmen gelişmeleri biyolojik fonksiyonlarını yerine getirinceye kadar tam olarak tamamlanmaz. Bu fonksiyonlar da hamilelik, doğum ve emzirmedir. Ancak bundan sonra memeler değişikliklere uğrarlar. Genç bir kız ergenliğe eriştiği zaman yumurtlama ve adet görmeye başlar ve memeler süt kanallarının sonunda hakiki süt ifraz eden bezlerin gelişimi ile olgunlaşmaya başlar. Başlangıçta bu bezler çok az gelişmiş olup sadece bir veya iki tabaka bazal membran(temel zar) ile kaplanmıştır. Bu zar ve bezlerdeki hücrelerden başka bu aralıkta myo-epitel hücreleri denilen ve hamilelik olup süt yapımı başlayınca sütü dışarı sıkan hücreler de vardır. Daha büyüme ile bezlerdeki loblar birbirinden kuvvetli bağ dokusu ve yağ birikimleri ile ayrılırlar. Bu doku kolaylıkla esneyebilir ve bu özellik doğal büyüme formülünü ortaya çıkarır. Gebelik sırasında normal olarak süt bezlerinin şişmesi ve büyümesi memelerin büyümesini sağlar. Hamile kalındıktan sonra süt kanalları belirgin olarak büyür ve çok daha fazla süt bezleri ve lobüller oluşur. Bu da bebeğe gıda temininde rollerini tamamlamak amacı ile gelişirken memelerin boyutlarının büyümesine sebep olur.

Kadının Farlılıkları


Pek çok kadın adet zamanından önce memelerinin büyüdüğünü ve meme başlarının sertleştiğini ve hatta ağrılı olduğunu tespit eder. Memelerin kıvamı değişir ve portakal kabuğundaki kabartılar gibi küçük belirgin şişmelere benzer şekilde daha yumrulaşmış büyümeler gösterirler. Bu yumrular hamileliğe hazırlık için memede büyüme gösteren süt bezleridir. Eğer gebelik olmazsa memeler normal büyüklüklerine ve birkaç gün içinde gelecek ay yeniden büyümeye hazır olmak üzere normal kıvamlarına dönerler. Memelerdeki bu değişikler estrojen ve projesteron gibi kadın hormonlarının azalıp çoğalması sonucu kadın vücudunda meydana gelen değişikliklerin sadece bir parçasıdır.

Memelerin yaşlanması


İnsanlar yaşlandıkça memeler sarkma ve düzleşme temayülü gösterirler. Daha büyük memeler daha fazla sarkar. Menepozla birlikte bütün dokulara olduğu gibi estrojen hormonu uyarısının meme dokusuna da azalması memede süt bezi dokusunun azalmasına neden olur. Böylece memeler erken evrelerdeki doluluklarını kaybederler. Buna karşı olarak muntazam egzersiz yapmak insanların yaşlanma sürecini yavaşlatarak koruyabilir. Memedeki bağ dokusunun büyük bölümü kollajen denilen ve sağlıklı olmak için estrojene gereksinim duyan bir proteinden yapılmıştır. Estrojen olmayınca bu kollajen kurur ve elastikliğini kaybeder. Kollejenin şekil ve esnekliğinin bir defa kaybedildikten sonra yeniden normal durumuna dönmesinin kabil olmadığına inanılmaktadır.

Göğsün Gelişim Evreleri


İnsanda meme dokusu ana rahminde fetus’un 6 haftalık olmasından sonra başlar. Meme dokusu başlangıçta koltuk çizgisi üzerinde gelişir ve kasığa doğru uzanır.Buna süt kabartısı (sıradağı) denilir. Gebeliğin 9’uncu haftasında göğüsün üst yarısında iki tarafta birer meme tomurcuğu bırakmak üzere yeniden göğüs bölgesine döner. Kadınlarda bu göğüs tomurcuklarından içeriye doğru hücre sütunları büyür ve meme başına doğru kanalları olan ter bezleri haline dönüşür. Kız ve erkek bebeklerin doğumdan sonra birkaç gün zarfında çok küçük memeleri vardır ve meme başlarından çok az miktarda akıntı olabilir.

Gogus


Kadın memeleri puberteye kadar büyüme göstermezler. Adet görmeye başlama ( puberte ) devresi üremeye hazırlık dolayısı ile vücutta pek çok değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir Kadınlarda puberte genellikle 10 veya 11 yaşlar sırasında başlar. Pubis (kasık) kılları büyümeye başladıktan sonra memeler vücutta hormonal değişikliklerle cevap vermeye başlarlar. Özellikle estrojen ve projestrone ‘un yapımının başlaması memelerde süt bezi dokusunun gelişmesinin işaretleyicileridir. Bu zaman zarfında yağ ve fibroz meme dokusu daha esnek olur. Meme kanalları büyümeye başlar ve adet görmenin başlamasına kadar devam eder (tipik olarak memenin gelişmeye başlamasından bir veya iki sene sonra, adet görme memeleri ve yumurtalıkları potansiyel bir hamileliğe hazırlar.
Puberte ( adet görme ) den önce: Memeler meme başlarının göğüsten çıkması dışında yassıdır.
Erken puberte :Areola belirginleşir memeler dolmaya başlar.
Geç puberte: Memelerde süt bezleri ve yağ dokusu artar ve areola yassılaşır.

Göğsün Bileşenleri

  • Cooper bağı(Cooper's Ligam ent): Gimbernat bağı tabanına iliopektilineal hat boyunca bağlı olan ve buradan yukarıya ve arkaya doğru uzanan sağlam bir bağdır. Memenin göğüs duvarına asılı kalmasını sağlar.
  • Majör pektoral kas(Major Pectoralis): Köprücük kemiği, döş kemiği ve kaburgaların kıkırdaklarından başlangıç alarak kuvvetli bir tendon (kiriş)ile üst kol kemiğinin arka bölümüne bağlanır.
  • Minör pektoral kas (Minor Pectoralis): Büyük pektoral kas altında yatan 3.,4. ve 5’inci kaburgalardan menşe alarak yassı bir tendon ( kiriş ) ile sırtta kürek kemiğinin korakoid çıkıntısına bağlanan daha küçük bir gögüs kasıdır.
  • Birleştirici (Bağ) doku (Connective Tissue): Bağların kirişlerinin meydana geldiği yıldız veya diken şekilli hücrelerden oluşmuş dokuları birbirine bağlayan mesodermal kökenli bir dokudur.
  • Kan damarları(Blood Vessels):Kan damarları göğsün iki tarafında 12’şer adet kemik ve kısmen kıkırdaktan oluşan ve göğüs kafesini oluşturan kaburga kemikleri arasındaki boşluklardan geçerek memelere ulaşırlar.
  • Cilt altı yağ dokusu (Subcutaneous Fat) : Cilt altında bulunan cilt altı yağını üreten hücreleri barındıran doku.
  • Meme altı kıvrımı (Inframammary crease): Memenin göğse bağlandığı alt bölümde olan kıvrım.
  • Meme yağ dokusu(Breast Fat): Meme bezleri üzerinde bulunan yağ dokusu. Meme genellikle süt bezleri, lobüller, süt kanalları ve yağ dokusundan oluşur.
  • Kanallar(Ducts): Memede bezlerin salgılarını taşıyan tüpler. Genelde süt kanalları.
  • Bez dokusu(Breast tissue): Süt yapımından sorumlu bez hücreleri ve meydana getirdikleri süt ile süt bezlerini barındıran lobüller
  • Meme başı(nipple): Meme bezleri kanallarının cilde açıldığı meme yüzeyinden yüksek oluşum.
  • Lobüller: Memenin süt ürettiği bez bölgeleri.
  • Meme Zarfı(Breast envelope): Meme oluşumunun üzerini kaplayan deri.

Gogus

Gogus

Göğsün Yapısı


Meme göğüs duvarında pektoral kasların üzerinde konumlanmış yağ, süt bezleri ve fibroz doku içeren bir doku kitlesidir ve göğüs duvarına Cooper bağı denilen fibroz bağ dokusu uzantıları ile bağlanmıştır. Meme yağ dokusu tabakası memedeki bez (glandüler) dokusunun etrafını sararak memenin her tarafına uzanır. Bu yağ dokusu memeye yumuşak bir içerik sağlar. Memede salgılama yapan dokuda süt bezleri, lobüller, loblar ve süt naklini sağlayan kanallar bulunur. Meme başına doğru her bir süt kanalı genişler ve bir kese (ampulla) oluşturur. Emzirme sırasında lobüllerin sonunda bulunan bu keselerde biriken süt kanallar vasıtası ile meme başına taşınır.

Göğsün iç yapısı

  • Süt bezleri (lobüller) süt meydana getirir.
  • Süt kanalları sütü süt bezlerinden meme başına taşır.
  • Meme başı
  • Areola (meme başının etrafindaki pembe kahverengi bölge)
  • Lobülleri ve kanalları birbirine bağlayan bağ dokusu
  • Yağ

Kadın Göğsünün Gelişim Evreleri

Evre 1 Gogus Evre 1 (Preadoleson) Puberteden önce: Sadece meme başları belirlenir.(Yükselir)
Evre 2 Yumrucuklar belirir, memeler ve meme başı yükselir ve areola (meme başını çeviren derideki koyu renkli bölge) Evre 2 Gogus
Evre 3 Gogus Evre 3 Memeler biraz büyümüştür ve memelerde süt bezi dokusu mevcuttur.
Evre 4 Areola ve meme başı yükselir ve memenin diğer bölümlerinden daha yüksek bir tabaka meydana getirir. Evre 4 Gogus
Evre 5 Gogus Evre 5 Gelişmiş olgun meme: Meme yuvarlaklaşır ve sadece meme başı deriden yükselir.

Kadın memesinin şekli ve büyüklüğü belirgin şekilde değişir. Bazı kadınlar büyük miktarda meme dokusuna ve büyük memelere sahiptir. Başka Kadınlar küçük meme dokusu ve daha az meme yağ dokusuna sahiptir.

Kadınların meme büyüklüğünü etkileyen etkenler

  • Meme dokusunun hacmi
  • Aile geçmişi
  • Yağ
  • Kilo kaybetmek veya almak(Zayıflamak veya şişmanlamak)
  • Meme derisinin kalılınğı ve esnekliği
  • Memeye hormonal etkilerin derecesi (Bilhassa estrojen ve projestone)
  • Menopoz

Kadın memeleri nadir olarak dengeli ve simetriktir. Genellikle bir meme hafif derecede küçük veya büyük, yüksek veya alçak ve diğerinden şekil olarak farklıdır. Bazı kadınlarda içeriye dönük meme başları vardır. Bu durum yeni olmadıysa ve devamlı ise endişeye neden olacak bir durum değildir. Meme başı şekil olarak yassı, yuvarlak veya silindir şeklindedir. Meme başının rengi derisinin inceliği ve renkliliği ( pigmentasyon ) ile ilgilidir.
Meme başı ve areola (meme başı etrafındaki renkli bölge-hale) özel adele lifleri içerirler ve uyarılara meme başı dikleşerek cevap verirler. Areola Montgomery bezlerine sahiptir ve bunlar areola üzerinde deri seviyesinden küçük yükseklikler halinde bulunurlar. Montgomery bezleri areola’ nın kayganlığını (lubrikasyonunu) sağlar. Meme başı uyarıldığında adale lifleri kasılır, areola büzüşür ve meme başı sertleşir. Kadın yaşlandıkça memeler bir çok şekil ve görünüş değişiklikleri gösterirler.
Genç kadınlarda memeler büyüdükçe esnek, geniş ve yuvarlak bir görünüşe bürünür. Genç kadınlarda yaşlılara göre daha fazla süt dokusu bulunduğundan daha sert meme kıvamı vardır. Her adet görme (mansurasyon)devresinde meme dokusu vücudun değişen estojen ve projesteron seviyelerine göre şişme gösterir. Süt bezleri ve süt kanalları büyür ve genişler ve sonuçta memeler geçici olarak şişmiş, hassas, ağrılı ve yumrulaşmış olabilir.

Meme dokusu üzerinde hormonların etkileri


Meme dokusunun gelişmesi, büyümesi ve süt üretmesine neden olan hormonların oynadığı karışık rollere meme dokusu cevap verir.

Gogus

Memelere etki eden başlıca üç hormon vardır. Bunlar estrojen, projesteron ve prolaktin hormonlarıdır ve adet görme sırasında memede ve rahimde bez dokularında değişikliklere neden olurlar. Azalmış hormon seviyeleri dolayısı ile memeler adet görme devrinin 1 ve 2’inci haftalarında daha az doluluk gösterirler. Bu nedenle bu devrede memedeki yumruları saptamak daha kolay olur. Hormon seviyelerinde azalma ayrıca memelerin emzirme sonrasında hamilelikten önceki duruma dönmelerinden sorumludur. Memenin şekil ve görünüşü kadın yaşlandıkça değişir. Genç kızlarda gelişen memelerde deri genişlemiş ve gergindir. Ergenlik devrinde ( 11 ile 17 yaşlar arası ) memeler genellikle yarım küresel, yuvarlak ve hemen hemen her bölgesinde doluluk gösterir. Kadınlar yaşlandıkça meme dokusunun üst bölümü daha aşağılara yerleşir, doku gerilir ve memenin şekli değişir. Menopozdan sonra hormonal aktivite de azalma ile memelerin içeriği değişir ve bez dokusu miktarı azalır.Yağ dokusu ve süt kanalları memenin başlıca içeriği haline gelir. Süt bezi dokusunun hacminde azalma meme derisinin daha fazla gevşemesine sebep olabilir.

 Kaynak:
http://www.stherb.com.tr


**********************************************************
Göğüs bakımı nedir?

Her kadın göğüs estetiğinin zamanla kaybolmasından çok tedirgin olur. Dar iç çamaşırı seçerek dik tutmaya çalışır...

Oysa göğüsler hormonların ilk faaliyetiyle büyümeye başladıklarında bile kalıtımsal olarak ilk çatlaklarını oluşturabilirler.
Derinin elastikiyetini destekleyen kremler kullanmak için ergenlik çağı doğru bir dönemdir. (Genç kızınız varsa anne olarak göreviniz ona doğru sutyen seçmek ve hızlı bir büyüme ile vücutta çatlaklar oluşmaya başladıysa elastikiyet artırıcı kremler almaktır))

Bedeninizin yağ ve meme bezlerinden oluşan bu organında kas yoktur. Boynunuzdan çene altından başlayıp bele kadar inen deri üzerinde asılı dururlar.

Dolayısıyla göğsün sarkmasında bu derinin gevşemesi rol oynar. Hamilelikte genişleyen ve sonrasında küçülen göğüs elastikiyet kaybeder, zamanla deri yenilenmesi yavaşladıkça, hücrelerdeki eskime göğüs derisi üzerinde de görülür ve diriliğini kaybetmiş, dokusu yumuşamış göğüsler oluşur.

Sarkmayı geciktirmek için yapmanız gerekenleri aşağıda bulacaksınız ama en önemli konu: Doğru sutyen seçimidir!
Doğru sutyen seçmeniz göğüs bakımının ilk gereğidir.
Bunun için elinize bir mezura alın göğüs üstünden, en geniş yerinden sıkmadan ölçün, bir de göğüs altından ölçü alın. Şimdi küçük rakamı büyük rakamdan çıkarın.

Eğer aradaki fark 14/16 cm. ise B cup sutyen seçmelisiniz.

Fark 16/18 cm arası ise C cup,

Fark 18/20 cm. ise D cup,

Fark 20/22 cm. ise DD cup ,
ve
Fark 22/24 cm. ise E cup ölçülerinden sutyeninizi almalısınız.

Bu teknik bilgi göğüs sağlığının ve sırt ağrılarının temelini işaret eder. Sutyenin temel görevi göğsü taşımaktır.

Bu da yerçekimine karşı koymasını ve geç sarkmasını sağlar.
Sırt ağrısı yapıyorsa askıları doğru ayarlanmamıştır, kambur durursunuz, nefes almanız kısıtlıdır ve kan dolaşımını bozarsınız.

Fazla dar sutyen giymek zaman içinde sırttan geçtiği bant yerinde yağ toplanması yapar.
Tıpkı külot ve düşük bel pantolonların sürekli kestiği hattan vücudun deforme olmaya başlaması gibi...

...Altı balenli sutyenler, büyük göğüslerin ağırlığını deriden alıp askılara vermek için kurulmuş bir destektir.
Askı boyu ne çok yukarı çekik ne de çok gevşek olmayacak şekilde ayarlanarak yer çekimine karşı deri elastikiyetinin zorlanması önlenmiş olur.

SARKMAYA KARŞI NASIL ÖNLEM ALIRSINIZ?

* Spor yaparken, hoplayıp zıplarken koşarken mutlaka sutyen giyin. Kendi ağırlığıyla derinin elastikiyetini zorlamasına izin vermeyin.

* Sıcak suyla banyo yapmaktan, saunalardan, hamamdan sakının. Kese, peeling gibi derinin yüzeyinde bastırılarak yapılan işlemleri dokuyu çekiştirmeden ve en nazik hareketlerle yapın.

* Üstsüz güneşlenmeyin. Dekolteyi yüksek faktörlü koruyucularla, güneşin derinin elastikiyetini zedeleyen ışınlarından koruyun.

* Tazyikli soğuk su masajının göğse dirilik sağladığını unutmayın. Duştan çıkmadan önce birkaç dakika dairesel hareketlerle, dayanacağınız serinlikte su tutun.

* Derinizi sağlıklı tuttuğunuz sürece göğüs diriliğini de sağladığınızı biliyorsunuz. Sıkılaştırıcı ve göğüs derisini nemlendiren özel bakım ürünlerini 25–28 yaşlarından itibaren kullanmaya başlayın.

* Göğüs güzelliğini önemsemek için hamilelikteki büyüme ve sönme durumunu beklemeyin. Bakım yapmak için sarkmasını veya çatlaklar oluşmasını beklerseniz alacağınız sonuçlar pek tatmin edici olmayabilir.

* Banyo çıkışlarında dirilik koruyucu tonik ve kremlerden kullanın.

* Spor yapın. Sırt, üst kol ve omuzları geliştiren her hareket göğüs diriliği üzerinde de etkilidir.

* Diyet yaparken göğüslerin de hacim kaybettiğini göz önüne alarak göğüs bakım kürlerini uygulayın.

* Yüzün, halı silin, cam silin, kürek çekin, barfiks yapar gibi kendinizi yukarı çeken kol hareketleri yapın.

* Sarkma, çatlaklar, büyültme için enstitülerde (elektrik akımlarından yararlanarak aktif maddelerin çabuk nüfuz etmesini sağlayan) etkili programlardan destek alabilirsiniz. Ancak sadece belli bir kür yapıp bırakmanız, evde destekleyici bakım ve egzersizlere davam etmemeniz kalıcılık sağlayamaz.

GÖĞÜS EGZERSİZLERİ

* Ellerinizi göğüslerin önünde, alkışlar gibi avuçları birbirine yapışık tutun. Ellerinizi sıkın, 3–5 saniye sıkı tutun bırakın... Tekrarlayın.

* Duvara bir metre kadar mesafede, yüzünüz duvara karşı durun. Ellerinizi avuçlarınız duvara yapışacak şekilde koyun.
Ayaklarınızı yerinden oynatmadan duvarı itin kendinizi geri atıp tekrar duvara düşerken avuçlarınızı koyun...
Bu itme hareketiyle boyun, kol ve göğüs altından uzanan kaslarınızın hepsi çalışacaktır... Tekrarlayın

GÖĞÜS ÇATLAKLARI

Sıkılaştırıcı ve toplayıcı serum, göğüs maskeleri, diriliği sağlayan tonikler, yosun özleri, vitaminler ve aktif maddelerle bakımlar, mutlaka görünümü üzerinde olumlu sonuçlar almanıza yardım edecektir. Ancak çatlaklar oluştuktan sonra giderilmesi mümkün olmayan deri hasarlarıdır.
Kim size çatlağı "yok edeceğini" vaad ediyorsa bilin ki doğru değildir..Çatlak YOK OLMAZ!

Göğüs bakım kozmetiğinizi sabah akşam düzenli kullanmanız içeriklerin etkisini gösterebilmesi ve gözle görülür sonuçlar almanız için çok önemlidir. Bir iki kez sürülüp, ertesi sabah Venüs olarak uyanmanızı sağlayan ürün henüz bulunmamıştır!

GÖĞÜSÜ HAPLAR NASIL BÜYÜLTÜR?

Göğüs dokusunun büyümesine ve genişlemesine yardım eden bitki özleri ve hormonlar içeren krem ve haplar var.
Tıpkı ergenlikte hormonal uyarı ile sertleşen ve dolgunlaşan göğüslerin östrojen algılamasıyla büyümesi gibi etki eder. Bir nevi annelik bezlerinin harekete geçmesidir... (Fitoöstrojen bitkisel bir hormondur)

Diyet yaptıktan sonra, çocuk sütten kesildikten sonra "içi boşalmış" gibi duran göğüslerin, hacim olarak büyümesini sağladığından, derinin altındaki boşluk "bezlerin şişmesiyle" doldurulduğundan, dirilik sorunu da kalmamış oluyor.

Hap veya kozmetik büyütücü alırken içeriğine bakmanızı ve hormonal bir katkı konusunda yine de içinizin rahat etmesi için doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyorum.

GÖĞÜS DİKLEŞTİRMEK İÇİN NE YAPILIR?

Ginseng, soya gibi doku yenileyici canlandırıcı özler içeren dolgunlaştırıcı ve dikleştirici kremler ve göğsün altındaki yağ dokusunu çoğaltmaya yönelik aktif yağlar içeren jellerden de faydalanabilirsiniz.
Jel yapıda olanlar ve temel yağlar içerenler deriyi anında gerginleştirdiğinden, dekolte giyeceğiniz bir davet, yahut düğün gecesi için size acil çözüm de getiren kozmetiklerdendir.

Anında etkisi görülür ve uzun süreli kullanımda kolajen üretimini tetiklediğinden diriliğin kalıcı olmasına da yardım eder.
Göğüs etrafına, alttan başlayarak dairesel hareketlerle komple emilene kadar sürülür. Kuruması beklenir.

Göğüsün üstünden çekerek yukarı yapırştıran şeffaf bantlardan da yazın tişört giyerken faydalanabilirsiniz.(Liftys Göğüsleri Kaldıran Görünmez Sutyen)


Kaynak:
http://aysenuryazici.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder